Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen. Het gaat hierbij om aandoeningen aan het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, botten en pezen).
Reuma kan onderverdeeld worden in een aantal categorieën, namelijk ontstekingsreuma of auto-immuunziekten, artrose, weke-delen reuma, jicht en osteoporose. Iedereen kan reuma krijgen ongeacht zijn/haar leeftijd.

Mensen met reuma hebben meestal last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Bewegen wordt vaak moeilijker, waardoor er beperkingen in het dagelijks leven kunnen ontstaan. Ervaren klachten kunnen per dag verschillen.

Onze behandeling bij reumatische aandoeningen is vooral gericht op:
  • Het aanleren van goede (werk)houdingen en werkmethoden (gewrichtsbeschermende principes en ergonomie)
  • Het ondersteunen van pijnlijke/ontstoken gewrichten met behulp van een (hand)spalk; wij geven hierbij ook voorlichting over de juiste houdingen van de hand en indien nodig starten we met oefentherapie gericht op vergroten van de beweeglijkheid/stabiliteit/kracht.
  • Het geven van inzicht in uw belasting/belastbaarheid en het adviseren/begeleiden in het vinden van een evenwicht hierin (energiemanagement)
  • Het geven van adviezen over het gebruik van handigheidjes/ hulpmiddelen/ voorzieningen. En het aanvragen van de hulpmiddelen en voorzieningen.