COPD cliënten ervaren vaak beperkingen op verschillende gebieden, onder andere bij het verplaatsen, het werk of het huishouden, de zelfverzorging en bij de uitvoer van hobby’s. Kortademigheid is het symptoom dat als het meest belemmerd wordt ervaren. Inspanning geeft een toename van kortademigheid, waardoor activiteiten moeilijker uitgevoerd kunnen worden.
Naarmate de ernst van de ziekte toeneemt, zal u door de kortademigheid in steeds meer activiteiten van het dagelijks leven belemmerd worden. Kortademigheid kan angst voor bewegen geven en ervoor zorgen dat u activiteiten gaat mijden. Daarnaast kan het ook zijn dat u juist u grenzen overschrijdt, omdat u niet wilt toegeven aan uw beperkingen. Vermoeidheid is dan ook een ander symptoom welke u in het dagelijks leven kan hinderen.

Onze behandeling bij COPD is gericht op:
  • Het leren toe passen van ergonomische principes door:
    • Het geven van ergonomische adviezen over het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
    • Het aanleren van ademhalingstechnieken hierbij
    • Advies te geven over het gebruik van de hulpademhalingsspieren
  • Het geven van inzicht in uw belasting/belastbaarheid en adviseren/begeleiden in het vinden van een evenwicht hierin (energiemanagement).
  • Het begeleiden en adviseren bij het aanvragen van voorzieningen en advies geven over het gebruik van een voorziening. U kunt hierbij denken aan het gebruik van een zuurstoftank bij het doen bij boodschappen; “hoe kunt u dat het beste doen?”.

Bovenstaand heeft tot doel uw kennis en inzicht ten opzichte van uzelf te vergroten en verhogen en u te leren omgaan met uw beperkingen, uitgaande van uw kracht en de activiteiten die u graag wilt doen.

Binnen de behandeling van COPD werken wij nauw samen met de in COPD gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiotherapiepraktijk Maaswijk/InMotion Fysiotherapie.